Blog || Γιατί η συναυλία των Heilung είναι ό,τι καλύτερο θα δεις φέτος

  Για να διαβάζεις αυτή την ανάρτηση, σημαίνει ότι ξέρεις ποιοι είναι οι Heilung και τι αντιπροσωπεύουν, οπότε προσπέρνα την εισαγωγή. Σε περίπτωση που σε τράβηξε από καθαρή περιέργεια ο τίτλος, το κείμενο είναι για σένα. Οι Heilung (healing/επούλωση στα Γερμανικά) είναι μια πειραματική κολλεκτίβα από τη βόρεια Ευρώπη η οποία -χοντρικά- συνθέτει μουσική με βάση επιγραφές της πρώιμης μεσαιωνικής περιόδου συνδυάζοντας μια πληθώρα γλωσσών και μουσικών οργάνων εκείνης της εποχής. Ούτε ακριβώς pagan, ούτε τελείως folk, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αμάλγαμα το οποίο τυγχάνει τεράστιας αποδοχής από τη μέταλ σκηνή και το σχήμα μετρά ήδη πολλές εμφανίσεις στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του χώρου. Στις 12 Οκτωβρίου οι Heilung έρχονται στην Αθήνα, στο θέατρο Λυκαβηττού, για μια ξεχωριστή εμφάνιση την οποία θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να χάσει.

Credit: Peterson Marti

Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς η μέταλ σκηνή αγκαλιάζει καλλιτέχνες οι οποίοι δεν παίζουν συμβατική "βαβούρα", και οι οποίοι αποκτούν ερείσματα σε χώρους όπου παλιότερα κάτι τέτοιο δε θα ήταν καν αποδεκτό. Εν μέρει αυτή είναι κι η περίπτωση των Heilung. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μουσική τους όχι μόνο δεν είναι ηλεκτρική, αλλά παράγεται από ακουστικά όργανα τα οποία υπάρχουν από την εποχή του χαλκού. Ο πολυεπίπεδος ήχος τους οφείλεται στην αξιοποίηση των πρώτων υλών που είχαν διαθέσιμες οι προχριστιανικές φυλές: κόκκαλα, ξύλα και δέρματα. Λύρες, κέρατα, κουδουνίστρες και τύμπανα ενώνονται μοναδικά με τους ήχους της φύσης, οι οποίοι είναι επίσης παρόντες στις ηχογραφήσεις, συνθέτοντας ένα υπνωτικό αποτέλεσμα. Ακούγεται ίσως "απλοϊκό" στη θεωρία, ωστόσο επί σκηνής όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα πολύ δυναμικό wall of sound πάνω στο οποίο τα φωνητικά αναβιώνουν προαιώνιους κόσμους και ιστορίες. Η μπάντα, πιστή στο όραμά της, φέρνει την αυθεντικότητα του ήχου της ακέραια στη σκηνή, υποβοηθούμενη μόνο από μικρόφωνα κι ένα loopstation.

Το mission statement τους άλλωστε είναι γνωστό ως "amplified history", περιγράφοντας με λογοπαίγνιο τόσο την προβολή των θεματικών τους όσο και τον τρόπο που παρουσιάζουν και μοιράζονται την τέχνη τους. Οι δύο αυτές λέξεις συμπυκνώνουν ουσιαστικά τη φιλοσοφία των Heilung, των οποίων το όραμα εξαπλώνεται πέραν του μουσικού επιπέδου, σε αναζήτηση της γνώσης. Το σχήμα έχει μελετήσει σε βάθος Ιστορία ενώ ο Kai Uwe Faust, ένας εκ των ιδρυτών, διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο βιβλίων για διάφορους πολιτισμούς. Όπως πολλοί βορειοευρωπαίοι, τα μέλη έχουν ταξιδέψει πολύ κι έχουν επισκεφθεί περιοχές που τους έχουν εμπνεύσει. Ενστικτωδώς οι εμπειρίες αυτές μεταφράζονται σε καθαρή δημιουργικότητα, μια προσπάθεια κατανόησης του παρόντος μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος αποδίδοντας φόρο τιμής στις ρίζες τους. Παρατηρώντας ότι η συγκεκριμένη ανάγκη είναι πανανθρώπινη ανεξαρτήτως καταγωγής, το να μεταφέρουν αυτό το συναίσθημα στους οπαδούς τους έγινε ο πυρήνας και βασικό ζητούμενο του πρότζεκτ. Το σχήμα καταπιάνεται με ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας, καταγράφοντας και το φως και το σκοτάδι, καθώς και τη μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη, όπως ακριβώς κάνουν και δομικά στη δισκογραφία τους. Το σκεπτικό είναι απλό: οι πρόγονοί μας έχουν περπατήσει στα ίδια εδάφη, έχουν κάτσει κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια φωτιά, περιβαλλόμενοι από το ίδιο σκότος. Είχαν τις ίδιες ανησυχίες για τη ζωή και το θάνατο, όπως έχουμε κι εμείς σήμερα. Είμαστε όντως τόσο διαφορετικοί;

Οι Heilung διατείνονται περήφανα ότι γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ της μοντέρνας κοινωνίας και των ριζών της ανθρωπότητας προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τους ήχους των προγόνων μας όπως εκείνοι τους αντιλαμβάνονται, και να τους διευρύνουν μέσω της τεχνολογίας.

Η μπάντα επιλέγει να ονομάζει τις συναυλίες της "rituals", γιατί αυτό ακριβώς μάς προσφέρουν. Ο κοινός παρονομαστής των εμφανίσεών τους είναι η μυσταγωγία που τις περιβάλλει και τις καθιστά μια εμπειρία με όλη την έννοια της λέξης, πέρα από τις στενές περιγραφές μιας ζωντανής παράστασης. Στο επίκεντρο της εμφάνισης των Heilung βρίσκεται μια βαθιά επιθυμία να προκαλέσουν αρχέγονα συναισθήματα. Από το πρώτο κομμάτι βυθίζεσαι στη μεθυστική ατμόσφαιρα. Είναι ένα συμβάν πρωτίστως σωματικό, που καλεί το θεατή να αφεθεί πλήρως και να χρησιμοποιήσει όλες του τις αισθήσεις για να το νιώσει. Το τελετουργικό, ενώ έχει έναν χαρακτήρα συμπερίληψης, ταυτόχρονα αποτελεί πρόσκληση σε έναν μυστικό κόσμο που μόνο οι μυημένοι μπορούν να προσεγγίσουν, σαν μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά. Η τραγουδίστρια Maria Franz, ως άλλη πρωθιέρεια, καλύπτει τα μάτια της με κρόσσια, μια σαμανική παράδοση που επιτρέπει να βλέπεις τον κόσμο χωρίς να σε βλέπουν τα κακά πνεύματα. Διευθύνει το μυστήριο μετατρέποντας τον εκάστοτε χώρο σε ιερό και μεταφέροντας τους παρευρισκόμενους σε ένα υπερβατικό ηχητικό ταξίδι. Τα φωνητικά της εναλλάσσονται αριστοτεχνικά από ντελικάτο head voice σε στεντόρεια herding calls, αναδεικνύοντας τη βαθιά τεχνική της γνώση, κι ερχόμενα σε αντιδιαστολή με τα λαρυγγικά, σχεδόν στακάτα αντρικά που προαναγγέλλουν την είσοδο του παροιμιώδους "χορού". Τέτοιες μικρές μεν, σημαντικές δε, λεπτομέρειες συνθέτουν την περίτεχνη ταπετσαρία που λέγεται Heilung.

Η μπάντα επιλέγει να φορά ιστορικά ακριβείς χειροποίητες φορεσιές (οι ίδιοι συνειδητά αποφεύγουν τη λέξη "κοστούμια") και βάφουν τα πρόσωπά τους. Σε μια βιομηχανία θεάματος όμως η επιλογή αυτή δεν είναι ένα gimmick, αλλά αποτελεί παράγοντα συνοχής και ανήκειν. Το κάθε αντικείμενο στη σκηνή έχει σκοπό, το κάθε ποίημα φέρνει το θεατή και τη "φυλή" του πιο κοντά στην τελετουργική έκσταση. Όλη η πλάση και οι άνθρωποι είναι ενωμένοι και στη στιγμή της τελετουργίας υπάρχει μόνο το τώρα, μόνο ο κόσμος που πλάθεται και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας.

 


Έχοντας ήδη δει τη σημασία των οργάνων και των ενδυμασιών, μπορούμε να αναλύσουμε το τι συμβαίνει στη σκηνή. Το βασικότερο στοιχείο της εμφάνισης είναι το storytelling, η δυνατότητα δηλαδή να αφηγηθούν τις ιστορίες αξιοποιώντας πολλά διαφορετικά μέσα θεατρικότητας. Οι παραστάσεις των Heilung μπορούν να χαρακτηριστούν ως παραστατική τέχνη (performance art) κατά τις οποίες τα δρώμενα δεν περιορίζονται αυστηρά στη σκηνή. Το κάθε μέλος έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο στο αφήγημα κι οι συντελεστές/πολεμιστές στο τέλος της εμφάνισης κατεβαίνουν στο κοινό αλληλεπιδρώντας με τους θαμώνες κι ενισχύοντας την αίσθηση της συμμετοχής στο "μυστήριο". Οι χορογραφημένες κινήσεις αποτελούν προϊόν επίπονης εξάσκησης καθώς η ακρίβεια των πολεμιστών πρέπει να είναι χειρουργική ώστε να αποδώσουν τις δραματικές αναπαραστάσεις μαχών, ανάστασης κι άλλων ιστορικών συμβάντων. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στο στήσιμο της σκηνής είναι αθρόα, από σπαθιά και δόρατα μέχρι ρούνους, κέρατα ελαφιών και τύμπανα από δέρματα ζώων, κι η ήδη έντονη εικόνα μεταφέρει το θεατή σε μια διαφορετική διάσταση. 

Το τελετουργικό φυσικά δεν ολοκληρώνεται χωρίς να γίνει ιδιαίτερη μνεία στο light design, το οποίο είναι απλά εξαιρετικό. Οι δραματικές αλλαγές συνοδεύουν κάθε κομμάτι, ενισχύοντας τα συναισθήματα που πηγάζουν από την κάθε σύνθεση. Κι ενώ η θεωρητική βάση του σχεδιασμού είναι η ίδια για όλα τα είδη παραστάσεων, οι Heilung επιλέγουν στις δικές τους ζωντανές εμφανίσεις να παίξουν με τον καθαρά θεατρικό φωτισμό. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται επιλέγονται με γνώμονες πέρα από το αισθητικό κριτήριο. Οι σχεδόν ανεπαίσθητες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία ή την ένταση των φώτων επηρεάζουν την ατμόσφαιρα που δημιουργείται και υποσυνείδητα χειραγωγούν το μυαλό του θεατή για το πού πρέπει να επικεντρωθεί, δίνουν βάθος ή δημιουργούν συναισθήματα, ενώ οι δυναμικές αλλαγές εντείνουν τη δράση, προετοιμάζοντας το κοινό για την αφήγηση που θα ακολουθήσει.

Σε μεγάλο βαθμό η εμφάνισή τους μπορεί ίσως να παρομοιαστεί με μία αρχαιοελληνική τραγωδία. Αν ο ορισμός του Αριστοτέλη παραμένει επίκαιρος, πρόκειται για μια αναπαράσταση της πραγματικότητας, με αρχή, μέση και τέλος, με αρμονικό και ρυθμικό λόγο, η οποία στηριζόμενη στη δράση και μέσω του ελέους και του φόβου επιφέρει την κάθαρση, την ψυχική ανάταση. Ο συμμετέχων βρίσκει οικειότητα με τους πράττοντες, ακόμα κι αν αυτό που βλέπει απέχει μακράν από τη δική του πραγματικότητα, το βιώνει μέσω μιας τελετουργικής δραματουργίας και στο τέλος επιτυγχάνει το δικό του προσωπικό healing (pun intended). 

Credit: Peterson Marti

Ανακεφαλαιώνοντας, οι Heilung είναι κάτι παραπάνω από ένα συγκρότημα. Είναι περιπλανώμενοι σαμάνοι, που λειτουργούν σαν συνδετικός κρίκος του παρελθόντος και του παρόντος. Το θέατρο του Λυκαβηττού, που έχει ορθά επιλεγεί για αυτό το δρώμενο (με κάθε έννοια), θα μετατραπεί σε ξέφωτο και υπό το φως του φεγγαριού και των δαδιών, θα αντηχήσει τις ιαχές των παρευρισκόμενων, σε μια τελετή για τα μάτια, τα αυτιά και την ψυχή. 

Πληροφορίες Εισιτηρίων

Η προπώληση εισιτηρίων συνεχίζεται στο δίκτυο more.com

Τιμές προπώλησης εισιτηρίων

Α' φάση προπώλησης: 39 ευρώ (έχουν εξαντληθεί)

Β' φάση προπώλησης: 42 ευρώ (έχουν εξαντληθεί)

Γ' φάση προπώλησης: 45 ευρώ

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: more.com

τηλεφωνικά 211 7700 000

more spots

Nova | Public | Ευριπίδης | Viva Spot Τεχνόπολης

Δίκτυο Public

Public online: http://tickets.public.gr/ 

Kαταστήματα Public

https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp 

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Post a Comment