Review || Mass Culture - "Barren Point"


 

 Οι Mass Culture επιστρέφουν στις 15 Μαΐου 2023 με τον καινούριο τους δίσκο, "Barren Point", που κυκλοφορεί μέσω της Mind the Cat Recordings. Το νέο τους πόνημα έρχεται 5 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, "Primal | Ephemeral". Θα μπορούσε κάποιος να κανει το συνήγορο του διαβόλου και να ισχυριστεί ότι ενδεχομένως λίγη από την επαναστατικότητά τους έχει χαθεί με το πέρασμα του χρόνου ή ότι κάποιες γωνίες αμβλύνθηκαν. Ας δεχτούμε ότι πράγματι κάτι τέτοιο ισχύει. Ακόμα κι έτσι, οι Mass Culture παραμένουν μια από τις πλέον εμβληματικές μπάντες αυτής της σκηνής, κουβαλώντας τόνους εμπειρίας στη δημιουργία μιας αποτελεσματικά πνιγηρής ατμόσφαιρας, είτε εκθέτουν την ψυχή τους στο studio είτε αναζητούν την κάθαρση πάνω στο stage. 

Χαρακτηρίζονται από μια συνέπεια την οποία επιδεικνύουν συστηματικά, και η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο. Ακόμη και στην πιο απλή τους κατάσταση, οι Mass Culture διατηρούν πάντα μια πολυεπίπεδη δομή που στο "Barren Point" μεταφράζεται σε ανατροπή των συμβατικών "προσδοκιών" από μια ηχογράφηση. Το ρυθμικό στοιχείο εδώ βρίσκεται στο προσκήνιο, με το sludgy μπάσο σπανίως να μην έχει θέση οδηγού. Η εσκεμμένη αυτή προσέγγιση αφενός δημιουργεί ένα αίσθημα ανησυχίας κι αφετέρου, σε συνδυασμό με τις συχνές αλλαγές των μοτίβων, τα αδυσώπητα ουρλιαχτά και τα ανατριχιαστικά leads, χτίζει μια ανυπέρβλητη ένταση. Αν και δε διαφαίνεται κάποιος ιδιαίτερος πειραματισμός, η παλέτα που εξερευνάται επιτρέπει τη συνύπαρξη πιο γρήγορων συνθέσεων με στιγμές συναισθηματικών εκρήξεων. Αξιοποιείται λοιπόν μια πολύ μελετημένη δυναμική ακόμα κι εκεί που το άλμπουμ μοιάζει να κινείται με έναν πιο αργό ρυθμό, απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει κάποιο dead weight να το κρατάει στάσιμο. 

Ένα άλλο πράγμα που χαρακτηρίζει τον ήχο των Mass Culture είναι ότι είναι εγγενώς ασύμβατος με την εποχή του μικρού attention span: οι συνθέσεις είναι μεγάλες και ογκώδεις, απαιτώντας -και κατακτώντας- την πλήρη προσήλωση του ακροατή. Αν αξιολογήσουμε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά για τα μουσικά του πλεονεκτήματα, είναι όλα εντυπωσιακά τόσο από πλευράς έκφρασης όσο και σοβαρότητας, στοχευμένα στην πρόθεσή τους και αριστοτεχνικά στην εκτέλεση. Κι ενώ ο σαρωτικός τους ήχος μοιάζει σε μεγάλο βαθμό να πηγάζει από τις ίδιες θεμελιώδεις επιρροές, ο πυρήνας τους φαινόταν πάντα σταθερός, να είναι δηλαδή πλήρως διαμορφωμένος χωρίς κλισέ και χωρίς να χρωστάει τίποτα παρά ένα γνώριμο σκότος. Η μπάντα βάζει όλα τα βαριά συναισθήματα να βράζουν σε ένα καζάνι, κι όταν ζυμωθούν τα εξαπολύει από τα ηχεία. Και το αποτέλεσμα είναι ειλικρινές κι οριακά στοιχειωτικό. 

Στο "Barren Point" οι Mass Culture αυξάνουν λίγο την ένταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες. Αυτό που το σχήμα ήταν πάντα σε θέση να κάνει, και που τονίζεται περισσότερο εδώ, είναι να χτίζει περίτεχνα μια συναισθηματική σύνδεση και απήχηση στα τραγούδια του, πράγμα που λειτουργεί εκθετικά καθιστώντας το τελικό αποτέλεσμα μεγαλύτερο από τα μέρη του. Οι Mass Culture πήραν το χρόνο τους για να εμπνευστούν και να σμιλεύσουν ένα δίσκο που θα παραμείνει σαν ηχώ στο κεφάλι του ακροατή ακόμα κι αφού σταματήσει να παίζει. 

8/10

Support Mass Culture on Bandcamp: https://massculture.bandcamp.com/



Share on Google Plus

0 σχόλια :

Post a Comment