Blog || 5 Λόγοι που η συναυλία των Deafheaven στην Αθήνα είναι άχαστη

  Οι Deafheaven έρχονται στην Αθήνα το Σάββατο 15 Οκτωβρίου για μια καθηλωτική συναυλία. Η μπάντα από την Καλιφόρνια ξεκίνησε από τους George Clarke (φωνή) και Kerry McCoy (κιθάρα) όταν ήταν 20-λίγο, και όπως έχουν παραδεχτεί κι ίδιοι, χωρίς καμία επιθυμία να είναι "πραγματική μπάντα", με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μερικούς δίσκους (και μια υποψηφιότητα για Grammy) αργότερα, η πραγματικότητα διέψευσε τις μεταεφηβικές τους πεποιθήσεις, καθώς θεωρούνται ένα πρωτοποριακό σχήμα που τόλμησε όσο λίγοι να συνδυάσει τις ετερόκλητες επιρροές του και να παίξει τη μουσική που πραγματικά ήθελε, έξω από φόρμες και σκηνές. Στο αποτέλεσμα βέβαια σίγουρα συνέβαλαν κι οι αλληγορικοί αλλά αυτοβιογραφικοί στίχοι του Clarke. Τι είναι όμως αυτό που καθιστά τους Deafheaven τόσο μοναδικούς στο χώρο τους;



1. Με το πρώτο τους demo υπέγραψαν στη Deathwish Inc. 

Όταν οι Clarke και McCoy έγραψαν το πρώτο τους demo, θεωρώντας εαυτούς ένα μικρό project που απλά έστελνε τα τραγούδια του σε μουσικά blogs, δεν υπήρχε καν σχήμα να τους περιβάλει. Παρόλα αυτά, η δισκογραφική Deathwish Inc. είδε ένα ακατέργαστο διαμάντι με μεγάλη δυναμική και τους προσέγγισε προκειμένου να κυκλοφορήσουν το demo μέσω του δικτύου τους. Οι Deafheaven, που στο ενδιάμεσο βρήκαν μέλη μέσω αγγελιών για να ξεκινήσουν να παίζουν συναυλίες, ως μπάντα πλέον, αντιπρότειναν η εταιρεία να επενδύσει στην επόμενη κυκλοφορία τους, το ντεμπούτο "Roads To Judah". And the rest is history.


2. Οι μουσικές τους επιρροές είναι εμφανείς αλλά δεν επισκιάζουν τη μπάντα 

Η μουσική των Deafheaven, παρότι βαρύτατα επηρεασμένη από τη μουσική παράδοση του black metal και blackgaze, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα μεγάλο φάσμα που αποκαλύπτει και αρκετές διαφορετικές πτυχές. Britpop, shoegaze, Radiohead, Pink Floyd, όλα έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο στίγμα στους συνθέτες του σχήματος, οι οποίοι αποζητούν την εξέλιξη σε κάθε βήμα που κάνουν. Ακολουθούν τις διδαχές σχημάτων που προηγήθηκαν και διαμορφώνουν έναν ήχο που σε καμία του έκφανση δεν παύει να είναι φορτισμένος και συνθλιπτικός.


3. Οι συναυλίες τους είναι μια καθαρτική εμπειρία

Οι Deafheaven είχαν ανέκαθεν μια καταπληκτική χημεία στη σκηνή. Δικαίως όμως, ο πόλος της προσοχής συνήθως είναι ο χαρισματικός George Clarke, ο οποίος περνάει από αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις όσο φτύνει την ψυχή του ερμηνεύει, και συμπαρασύρει σαν χείμαρρος και τους θεατές.


4. "Sunbather": an instant classic

Λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να καυχηθούν ότι μια από τις πρώτες κυκλοφορίες τους θεωρείται instant classic -κι οι Deafheaven είναι ένα τέτοιο σχήμα. Ο δέυτερος δίσκος τους, "Sunbather", με το χαρακτηριστικό ροζ εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο Nick Steinhardt των Touche Amore, αντιμετωπίζεται ως ορόσημο στο είδος του και Ο δίσκος με τον οποίο θα συγκρίνεται κάθε επόμενος της μπάντας. Αιρετικός, αμφιλεγόμενος, "δύσκολος", το "Sunbather" σχεδόν δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του εξακολουθεί να ακούγεται φρέσκος και relevant, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των Deafheaven.


5. Δε φοβούνται την αλλαγη 

Όπως προαναφέραμε, οι Deafheaven προσπαθούν να εξελίσσονται σαν μουσικοί από δίσκο σε δίσκο και να αναλαμβάνουν νέες προκλήσεις. Σίγουρα ο ηλικιακός παράγοντας βαραίνει πλέον αρκετά στον τρόπο που εκφράζονται, αλλά αν υπάρχει μια σταθερά στην όλη φιλοσοφία της μπάντας, είναι ότι παίζουν μουσική που καταρχας γουστάρουν οι ίδιοι. Σε αυτό το στάδιο της καριέρας τους, θα ήταν εύκολο να επαναπαυθούν και να κυκλοφορούν διαρκώς τον ίδιο δίσκο με άλλο όνομα για να μη χαλάσει η βολή κυρίως των παλιότερων ακροατών τους.  Αν και ψήγματα της επερχόμενης αλλαγής είχαν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται από το "Ordinary Corrupt Human Love" του 2018, το "Infinite Granite" ήταν το αποκορύφωμα. Οι Deafheaven αποτίναξαν το μανδύα του blackened ήχου τους, εισήγαγαν καθαρά φωνητικά, κι επιδόθηκαν σε ένα εντυπωσιακό αν μη τι άλλο shoegaze. Και, διάολε, το έκαναν καλά.

Bonus: Το εκρηκτικό σετ τους στο Outbreak fest φέτος το καλοκαίρι


Τι λες; Θα τους χάσεις;

Οι Deafheaven εμφανίζονται ζωντανά στο Gagarin 205 το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/715620789880170


Share on Google Plus

0 σχόλια :

Post a Comment